Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka rodzynek
- 100 g koncentratu pomidorowego
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- woda
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- dowolny makaron (u nas Gniazdko 2 Czaniecki)
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy. Kapustę płuczemy, a następnie drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i na nim przesmażamy kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone grzyby i rodzynki, ponownie podlewamy wodą i dusimy do czasu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i cynamon oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania i smaku.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Mnie nie przeszkadza jeden dzień w tygodniu poświęcić na postne jedzonko, tym bardziej, że uwielbiam warzywka, ryby, wiec nie ma z tym problemu.
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Wygląda, jak spaghetti. Spróbuję się zainspirować
Super pomysł na obiad. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńFajny obiadek postny. Jestem miłośniczką kapuchy kiszonej więc coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam niczego podobnego. Ciekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuń