Składniki:
- 2 filety z mintaja lub pangi
- 1 jajko
- 3/4 pęczka świeżej pietruszki
- 3 łyżki mleka
- mąka
- sól
- przyprawa do ryb
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filety kroimy w mniejsze kawałki. Oprószamy przyprawą do ryb. Pietruszkę siekamy, dodajemy jajko, mleko, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby moczymy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem koperkowym.
Jeśli zostanie trochę ciasta, można z niego usmażyć placuszki.
Zjadłabym taką rybkę, ciasto pietruszkowe musi mieć fajny smak. Super to wymyśliłaś :-)
OdpowiedzUsuń