sobota, 15 marca 2014

Makaronowe placuszki z gruszką

W większości domów często po obiedzie zostaje co nieco i myślimy wtedy, co z tym zrobić, żeby nie wyrzucać. Dziś więc zrobiłam placuszki z makaronem, wyszły świetnie, więc warto spróbować :)

Składniki (na 7-8 sztuk w zależności od wielkości):
  • 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (niteczka walcowana Czaniecki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe gruszki (lub jedna duża)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy makaron, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i gruszkę, mieszamy do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe obsypujemy dużą ilością cukru pudru.

3 komentarze:

  1. Z makaronu jeszcze nie jadłam placuszków. Z gruszkami kupiłaś mnie ha ha. Pomysł świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny przepis i o to chodzi a po składnikach widać, że bardzo pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.