Składniki (na 7-8 sztuk w zależności od wielkości):
- 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (niteczka walcowana Czaniecki)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe gruszki (lub jedna duża)
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy makaron, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i gruszkę, mieszamy do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe obsypujemy dużą ilością cukru pudru.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńZ makaronu jeszcze nie jadłam placuszków. Z gruszkami kupiłaś mnie ha ha. Pomysł świetny
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis i o to chodzi a po składnikach widać, że bardzo pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń