Zupę chrzanową można podać na święta zamiast żurku, czy barszczu białego. Można także zrobić ją po prostu na zwykły obiad.
Składniki (dla 3 osób):
- 1,5 litra rosołu
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g tartego chrzanu (można dać więcej lub mniej)
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i podsmażony boczek. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodajemy chrzan, mieszamy. Dolewamy śmietanę i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i podsmażony boczek. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodajemy chrzan, mieszamy. Dolewamy śmietanę i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.
Przyznam się....ale nigdy nie robiłam takiej zupki. A szkoda.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa. Jolu, jak chcesz powtórz komentarz - dopiero co czytałam na blogu i nie wiem o co chodzi. Coś musiało pójść nie tak
OdpowiedzUsuńWeroniko nie wiem o który dokładnie komentarz chodzi, podejrzewam, że może ten pod sernikiem puchatkiem, z konta anonimowego to nie moje komentarze, ja zawsze z zalogowanego piszę :)
Usuń