poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pralinki daktylowo-owsiane bez cukru

Słodkości bez cukru? Ależ oczywiście, daktyle są na tyle słodkie, że nie potrzeba dodatkowo słodzić. Obtoczyć można w wiórkach lub kakao, mi bardziej smakowały te w wiórkach, ale wybór należy do Was.

Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 100 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle wrzucamy do pojemnika blendera, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Daktyle odciskamy z wody, dodajemy połowę uprażonych płatków owsianych i kakao, miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe uprażone płatki owsiane, skórkę pomarańczową i aromat. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko zwilżoną dłonią formujemy niewielkie kuleczki (mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.

Jeśli pralinek nie będą jadły dzieci, można aromat pomarańczowy zastąpić likierem pomarańczowym.

5 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.