Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- mała czerwona papryka
- szklanka wody
- 50 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Seler myjemy i kroimy w plastry. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, oprószamy lekko solą i dusimy do czasu, aż będzie szklista. Następnie dodajemy seler, paprykę i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i ponownie dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem.
W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, oprószamy lekko solą i dusimy do czasu, aż będzie szklista. Następnie dodajemy seler, paprykę i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i ponownie dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem.
Kurczak ma niezłe towarzystwo i ten kopiec ryżu :)
OdpowiedzUsuń