Składniki (na formę o wielkości 24,5 x 10 cm):
- 370 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietany 30%
- starta czekolada
Przygotowanie:
Galaretkę malinową zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę mieszamy z jogurtem naturalnym. Masę wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 50 ml wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy wystudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Wykładamy na masę jogurtową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 50 ml wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy wystudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Wykładamy na masę jogurtową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
wygląda bardzo smakowicie (:
OdpowiedzUsuń