sobota, 25 lipca 2015

Gulasz z szynki z fasolką szparagową


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 g szynki wieprzowej
  • ok. 2 garście żółtej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (ilość przypraw wedle uznania). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie odpowiednio przesmażone zalewamy je wodą i dusimy ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę i ponownie dusimy od czasu do czasu mieszając, aż fasolka będzie miękka (w razie potrzeby można dolewać po trochu wody). Pod koniec duszenia energicznie mieszając posypujemy mąką, by zagęścić sos, a następnie dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie! Jolu uwielbiam fasolkę szparagową a takie połaczenia są świetne.Widać, że znasz się na rzeczy...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.