Składniki (na 2 porcje):
- 200 g solonych płatów śledziowych
- 1/2 białej cebuli
- 2 kopiaste łyżki tartych buraczków
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 2 małe ziemniaki
- 2 jajka
- 4 łyżki majonezu
- sól
- woda do moczenia śledzi i gotowania
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę płaty śledziowe zalewamy wodą. Moczymy przez ok. 30 minut, a następnie odsączamy.
Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Namoczone wcześniej odsączone śledzie przekładamy do dwóch szklanek.
Na nie wykładamy drobno posiekaną cebulę, smarujemy majonezem (po 1 łyżce), następnie wykładamy po łyżce buraków i ziemniaków, znowu smarujemy majonezem.
Na koniec wykładamy marchew i jajka.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dekorujemy wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.