niedziela, 13 grudnia 2015

Sałatka śledziowa w szklankach



Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g solonych płatów śledziowych
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 kopiaste łyżki tartych buraczków
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • woda do moczenia śledzi i gotowania

Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę płaty śledziowe zalewamy wodą. Moczymy przez ok. 30 minut, a następnie odsączamy.
Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Namoczone wcześniej odsączone śledzie przekładamy do dwóch szklanek. 
Na nie wykładamy drobno posiekaną cebulę, smarujemy majonezem (po 1 łyżce), następnie wykładamy po łyżce buraków i ziemniaków, znowu smarujemy majonezem.
Na koniec wykładamy marchew i jajka.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dekorujemy wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.