poniedziałek, 21 grudnia 2015

Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • 120 g masła (NIE margaryny!)
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego lub ekstraktu z pomarańczy

Przygotowanie:
Mąkę razem z cukrem pudrem i goździkami przesiewamy do miski.
Do tego dodajemy zimne masło i aromat pomarańczowy.
Zagniatamy dość szybko i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Z zimnego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę rozgniatamy widelcem, aby uzyskać wzorek.
Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.