Składniki (na 4 porcje):
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 litr wody
- sól do smaku
- 4 łyżki startej na dużych oczkach włoszczyzny
- 400 g batatów
- 100 g kremowego serka topionego
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy.
Całość zagotowujemy na wolnym ogniu zbierając szumowiny z powierzchni.
Gotujemy ok. 15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.
Gdy bataty będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy z zupy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam bataty!! właśnie gotuję zupę z ich dodatkiem :) ale ta propozycja również pysznie się prezentuje...
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) U nas często goszczą zupy z batatami, bo dzieci bardzo je lubią ;)
UsuńPozdrawiam