wtorek, 12 stycznia 2016

Kremowa zupa z batatów



Składniki (na 4 porcje):
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
  • 4 łyżki startej na dużych oczkach włoszczyzny
  • 400 g batatów
  • 100 g kremowego serka topionego
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
Skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy.
Całość zagotowujemy na wolnym ogniu zbierając szumowiny z powierzchni.
Gotujemy ok. 15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.
Gdy bataty będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy z zupy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bataty!! właśnie gotuję zupę z ich dodatkiem :) ale ta propozycja również pysznie się prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) U nas często goszczą zupy z batatami, bo dzieci bardzo je lubią ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.