Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki gęstego puree z dyni
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 50 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba.
Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Apetyczny bardzo! :) I te orzechy ... mniam :)
OdpowiedzUsuń