środa, 20 stycznia 2016

Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki gęstego puree z dyni
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba.
Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.