czwartek, 19 listopada 2015

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym /z dynią


Składniki (dla 3-4 osób):

Kluski:
  • 300 g puree z dyni
  • 250 g półtłustego twarogu
  • ok. 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
Sos:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Puree z dyni razem z twarogiem blendujemy na gładko. Dodajemy jajko, cukier i mąkę.
Zagniatamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki). Na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na kilka części. Na obsypanej mąką stolnicy z każdej części formujemy wałeczek i ostrym nożem odkrawamy dowolnej wielkości kluski.

Gotowe kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Zdejmujemy łyżką cedzakową i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.

Śmietankę razem z cukrem i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
W gotowym sosie maczamy kluski lub polewamy je na talerzu.


Przepis dodaję do konkursu organizowanego na Durszlak.pl

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót


środa, 11 listopada 2015

Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym


Składniki (dla 2 osób):
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kremowego serka topionego
  • 200 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę fileta przyprawiamy przyprawą, a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i razem chwilę podsmażamy.
W międzyczasie serek kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do mleka i podgrzewamy do czasu, aż się rozpuści.
Rozpuszczony serek z mlekiem dolewamy do mięsa z papryką i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

czwartek, 5 listopada 2015

Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • ok. 1/2 szklanki wiśni

Przygotowanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i wlewamy wodę z olejem. Mieszamy do czasu połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i z kompotu).
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilkę.