czwartek, 26 września 2013

Barfi

Trafiłam na ten przepis jakiś czas temu oglądając na kanale Kuchnia+ program "Kulinarne safari", bardzo mi się spodobał, więc postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, wyszło boskie.

Składniki:
  • 250 g wiórków kokosowych Kresto
  • 375 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 15 ziaren kardamonu Skworcu
  • garść pistacji
Przygotowanie:
200 g wiórków kokosowych mieszamy z mlekiem, utartym kardamonem i utartymi pistacjami. Całość chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie masę wykładamy na suchą patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Kiedy już trochę wystygnie, formujemy kulki zwilżonymi dłońmi i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Ponownie schładzamy.

3 komentarze:

  1. wszystko co kokosowe musi być dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też często oglądam ten i inne programy, Mozna na nich wiele się nauczyć a barfi wygląda świetnie,

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na swój nowy blog http://zosiulinkowo.blogspot.com/
    Oczywiście obserwuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.