środa, 11 września 2013

Dżem śliwkowo-migdałowy ze skórką pomarańczową

Witam Was z rana :) Ostatnio robiłam dżemy śliwkowe, ale nie były to standardowe śliwkowe, tylko takie eksperymentalne z dodatkami, dziś przedstawiam pierwszy z nich i zapraszam na uśmiechnięte słoneczko z tym właśnie dżemem. Do takiej kanapki koniecznie zaserwujcie sobie kakao :D

Składniki:
  • 1 kg śliwek
  • ok. 150-200 g cukru (w zależności od słodkości śliwek można dać mniej lub więcej)
  • 3 łyżki tartych migdałów BackMit
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej GoldPack
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki. Zasypujemy połową cukru, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie całość miksujemy blenderem, dodajemy resztę cukru i gotujemy. Gdy zacznie powoli gęstnieć dodajemy migdały i skórkę pomarańczową. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.