Składniki:
- 1 kg śliwek
- ok. 150-200 g cukru (w zależności od słodkości śliwek można dać mniej lub więcej)
- 3 łyżki tartych migdałów BackMit
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej GoldPack
Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki. Zasypujemy połową cukru, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie całość miksujemy blenderem, dodajemy resztę cukru i gotujemy. Gdy zacznie powoli gęstnieć dodajemy migdały i skórkę pomarańczową. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.