czwartek, 19 września 2013

Naleśniki pszenno-owsiane z prażonymi jabłkami

Kto nie lubi połączenia jabłek z cynamonem, niech żałuje. Ja uwielbiam, a że teraz pogoda jest bardziej jesienna i zaczyna się sezon jabłkowy, warto poświęcić chwilkę i przygotować naleśniki z prażonymi jabłkami, niekoniecznie na śniadanie (bo nie każdy ma czas), mogą być jako podwieczorek do ciepłego kubka kakao.
Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki syropu z pigwy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • ok. 30 ml oleju rzepakowego
Nadzienie:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na oleju rzepakowym.
 Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w rondelku, wrzucamy jabłka, po chwili wsypujemy cukier i cynamon. Całość przysmażamy do momentu, aż jabłka będą miękkie. Tak przygotowanymi jabłkami nadziewamy naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.