poniedziałek, 2 września 2013

Łopatka wieprzowa miodowo-musztardowa

Dość często zdarza się tak, że nie wiem co ugotować (tak też było w tym przypadku), wtedy mieszam i kombinuję, wychodzą z tego ciekawe, ale zarazem proste dania.

Składniki:
  •  2 kawałki mięsa z łopatki wieprzowej (bez kości)
  • 4 łyżeczki łagodnej musztardy 
  • 2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina wody do podlania mięsa
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2 łyżeczki musztardy mieszamy z łyżeczką miodu, dodajemy mięso. Mieszamy tak, aby kawałki mięsa były równomiernie pokryte i odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy będzie już wystarczająco wysmażone, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso i robimy sos, dodając pozostałe 2 łyżeczki musztardy i łyżeczkę miodu. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

3 komentarze:

  1. miód i musztarda ;) nie próbowałam tego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierwszy raz próbowałam... ale nie ostatni, bo świetnie wyszło :)

      Usuń
  2. Na pewno pyszne, bo dodatek słodyczy cuda czyni...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.