Składniki:
- 2 kawałki mięsa z łopatki wieprzowej (bez kości)
- 4 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
- olej rzepakowy do smażenia
- odrobina wody do podlania mięsa
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2 łyżeczki musztardy mieszamy z łyżeczką miodu, dodajemy mięso. Mieszamy tak, aby kawałki mięsa były równomiernie pokryte i odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy będzie już wystarczająco wysmażone, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso i robimy sos, dodając pozostałe 2 łyżeczki musztardy i łyżeczkę miodu. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
miód i musztarda ;) nie próbowałam tego połączenia ;)
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz próbowałam... ale nie ostatni, bo świetnie wyszło :)
UsuńNa pewno pyszne, bo dodatek słodyczy cuda czyni...
OdpowiedzUsuń