czwartek, 29 sierpnia 2013

Rogaliki drożdżowe z masą makową i migdałową kruszonką

Rogaliki są świetne zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie, gdyż nie są za bardzo słodkie. Dobrze komponują się z kawą, herbatą, mlekiem czy sokiem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • odrobina mleka do posmarowania rogalików
Masa makowa:
Migdałowa kruszonka:
  • cukier puder
  • migdały tarte BackMit
  • olej rzepakowy  Rapso
 Nie podałam ilości, ponieważ każdy robi kruszonki tyle ile lubi :)

Przygotowanie:
Margarynę podgrzewamy tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn drożdżowy i margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinę (dzięki temu ciasto nie tylko urośnie, ale będzie łatwiejsze w obróbce).
W tym czasie możemy przygotować masę makową oraz kruszonkę.
Masa makowa: mleko, miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową zagotowujemy, wsypujemy mak mielony i gotujemy tylko do spęcznienia.
Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozcieramy w palcach.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na szerszych brzegach trójkątów kładziemy łyżeczką wystudzoną masę makową i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor (zazwyczaj ok. 15 minut) w temperaturze 200 stopni C.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.