Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- odrobina mleka do posmarowania rogalików
- 200g maku mielonego BackMit
- 200 ml mleka
- 1 łyżka miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej GoldPack
- 100g cukru
- garść rodzynek
Nie podałam ilości, ponieważ każdy robi kruszonki tyle ile lubi :)
Przygotowanie:
Margarynę podgrzewamy tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn drożdżowy i margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinę (dzięki temu ciasto nie tylko urośnie, ale będzie łatwiejsze w obróbce).
W tym czasie możemy przygotować masę makową oraz kruszonkę.
Masa makowa: mleko, miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową zagotowujemy, wsypujemy mak mielony i gotujemy tylko do spęcznienia.
Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozcieramy w palcach.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na szerszych brzegach trójkątów kładziemy łyżeczką wystudzoną masę makową i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor (zazwyczaj ok. 15 minut) w temperaturze 200 stopni C.
Ty to potrafisz smaku narobić ;))
OdpowiedzUsuńno cóż, czasem trzeba :P
Usuń