środa, 14 sierpnia 2013

Kokosek z nutką cynamonu

Znowu ciasto, no cóż, ostatnio mam smaka na słodkie, więc piekę, próbuję i oceniam. Myślę, że dodatek cynamonu bardzo poprawia jego smak.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 300g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g wiórków kokosowych Kresto
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem) na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki), mieszamy chwilę, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.

Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.

1 komentarz:

  1. Ciasta z kokosem są przepyszne a z dodatkiem maślanki tymbardziej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.