Składniki:
- 4 jajka
- 300g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 450g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki naturalnej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g wiórków kokosowych Kresto
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem) na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki), mieszamy chwilę, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.
Ciasta z kokosem są przepyszne a z dodatkiem maślanki tymbardziej
OdpowiedzUsuń