sobota, 24 sierpnia 2013

Spaghetti z sosem słodko-kwaśnym

Bardzo lubimy spaghetti, dlatego dość często gości w naszym menu.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki 
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • średnia cebula
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, odstawiamy na 5 minut. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wlewamy trochę wody, a gdy się zagotuje, wrzucamy pokrojoną wedle uznania cebulę. Gotujemy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet (proporcje można zmienić wedle uznania). Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.