Składniki (na 2 porcje):
Morze:
- 1 niebieska galaretka Wodzisław
- 400 ml wody
- owoce do wykonania rybek (ja użyłam brzoskwini i arbuza)
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 1 łyżka płynnego miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 łyżki łuskanego słonecznika Kresto
- 2 okrągłe biszkopty
- 6 rodzynek Kresto
- 4 ziarna słonecznika łuskanego Kresto
- 3 wykałaczki
- 2 parasolki
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Olej podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim miód i mieszamy z płatkami owsianymi oraz słonecznikiem. Tak przygotowany "piasek" przekładamy do szklanek i studzimy. Kiedy będzie już zimny, wlewamy trochę galaretki (ok. 1/3 wysokości szklanki) i wstawiamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie z owoców wykrawamy rybki (większe lub mniejsze - według uznania). Stężoną galaretkę wyciągamy z lodówki, nożem robimy 2-3 cięcia, w których umieszczamy rybki. Zalewamy 1/3 galaretki i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia, potem tak samo umieszczamy rybki, zalewamy pozostałą galaretką i czekamy aż stężeje. Na koniec tworzymy ludziki z wykałaczek, rodzynek i ziaren słonecznika. Na galaretce układamy biszkopty, wkłuwamy parasolkę i sadzamy ludziki.
ojejku jak pomysłowo! ;)
OdpowiedzUsuńTy to masz głowę pełną pomysłów :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie to wygląda, ale niebieski barwnik jest szkodliwy dla organizmu więc unikam takich produktów.
OdpowiedzUsuńCo nie zmienia faktu, że bardzo pomysłowy deser :)
Dziękuję :) O tym barwniku nie wiedziałam, teraz będę bardziej uważała :)
Usuń