wtorek, 27 sierpnia 2013

Tratwa na morzu

Do przygotowania tego deseru użyłam niebieskiej galaretki Wodzisław, która poza super kolorem, cechuje się również tym, że nie jest za bardzo słodka, dzięki czemu można ją zjeść bez obaw o wysoki poziom kalorii.

Składniki (na 2 porcje):

 Morze:
  • 1 niebieska galaretka Wodzisław
  • 400 ml wody
  • owoce do wykonania rybek (ja użyłam brzoskwini i arbuza)
Piasek:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/2 łyżki łuskanego słonecznika Kresto
Tratwy i ludziki:
  • 2 okrągłe biszkopty
  • 6 rodzynek Kresto 
  • 4 ziarna słonecznika łuskanego Kresto
  • 3 wykałaczki
  • 2 parasolki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Olej podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim miód i mieszamy z płatkami owsianymi oraz słonecznikiem. Tak przygotowany "piasek" przekładamy do szklanek i studzimy. Kiedy będzie już zimny, wlewamy trochę galaretki (ok. 1/3 wysokości szklanki) i wstawiamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie z owoców wykrawamy rybki (większe lub mniejsze - według uznania). Stężoną galaretkę wyciągamy z lodówki, nożem robimy 2-3 cięcia, w których umieszczamy rybki. Zalewamy 1/3 galaretki i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia, potem tak samo umieszczamy rybki, zalewamy pozostałą galaretką i czekamy aż stężeje. Na koniec tworzymy ludziki z wykałaczek, rodzynek i ziaren słonecznika. Na galaretce układamy biszkopty, wkłuwamy parasolkę i sadzamy ludziki.
  

4 komentarze:

  1. Ty to masz głowę pełną pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie to wygląda, ale niebieski barwnik jest szkodliwy dla organizmu więc unikam takich produktów.
    Co nie zmienia faktu, że bardzo pomysłowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) O tym barwniku nie wiedziałam, teraz będę bardziej uważała :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.