Składniki:
- makaron łazanki Czaniecki
- 200 g mięsa mielonego
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie hartujemy i przekładamy do dużej miski. Kiełbasę i cebulę kroimy w większą kostkę. Kapustę również można pokroić drobniej, ale nie jest to konieczne. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę, solimy. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie przekładamy do miski z makaronem. Ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili kapustę kiszoną. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i całość mieszamy.
Pożywne danie, energia na cały dzień
OdpowiedzUsuń