Składniki:
- 1 średnia cukinia
- ok. 75g makaronu tartego Czaniecki
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera (najlepiej Gouda)
- 2 łyżeczki majonezu Kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut (według przepisu na opakowaniu). W tym czasie myjemy cukinię, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę. Po ugotowaniu makaronu przekładamy go do miski, wrzucamy do niego pokrojoną szynkę i majonez, mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką faszerujemy cukinię. Każdą połowę przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Nigdy nie jadłam cukini, no może w małych ilościach w leczu. Jakoś nie mogę się przełamać i spróbować w innym wydaniu. Ale Twoje danie wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńmi na początku ciężko było przekonać się do cukinii, ale nie było tak źle
Usuńto musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńmusi Pani koniecznie spróbować :D
UsuńJolu, mów mi Magda;)
UsuńUwielbiam cukinie, ale z makaronem jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować, może i Tobie zasmakuje ;)
Usuń