piątek, 9 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana makaronem

Takie danie z pewnością zasmakuje wielbicielom cukinii i makaronu, jest to bardziej przekąska, ale smaczna. Dodatek majonezu chrzanowego podkreśla smak potrawy.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • ok. 75g makaronu tartego Czaniecki 
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry sera (najlepiej Gouda)
  • 2 łyżeczki majonezu Kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut (według przepisu na opakowaniu). W tym czasie myjemy cukinię, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę. Po ugotowaniu makaronu przekładamy go do miski, wrzucamy do niego pokrojoną szynkę i majonez, mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką faszerujemy cukinię. Każdą połowę przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam cukini, no może w małych ilościach w leczu. Jakoś nie mogę się przełamać i spróbować w innym wydaniu. Ale Twoje danie wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi na początku ciężko było przekonać się do cukinii, ale nie było tak źle

      Usuń
  2. Uwielbiam cukinie, ale z makaronem jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz spróbować, może i Tobie zasmakuje ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.