Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- zioła (wedle uznania)
- 2 średnie buraki
- mała czerwona cebula
- olej rzepakowy do smażenia
Buraki gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i wsypujemy trochę bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę (najlepiej w półplasterki). Kiedy pulpeciki będą usmażone ściągamy je z patelni, a na ich miejsce wrzucamy cebulę. Lekko solimy, a gdy będzie szklista wrzucamy buraczki i razem podsmażamy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz i na wierzchu układamy pulpeciki.
lubię pulpeciki ;)
OdpowiedzUsuńAle połechtałaś mi żołądek. Buraczki i mielone to pewniaki. Super danie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń