poniedziałek, 23 września 2013

Pulpeciki na buraczkach

Dziś na obiad proponuję bardzo łatwe i smaczne danie. Możemy je podawać zarówno z ziemniakami jak i makaronem, czy ryżem.

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • zioła (wedle uznania)
  • 2 średnie buraki
  • mała czerwona cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: 
Buraki gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i wsypujemy trochę bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę (najlepiej w półplasterki). Kiedy pulpeciki będą usmażone ściągamy je z patelni, a na ich miejsce wrzucamy cebulę. Lekko solimy, a gdy będzie szklista wrzucamy buraczki i razem podsmażamy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz i na wierzchu układamy pulpeciki.

2 komentarze:

  1. Ale połechtałaś mi żołądek. Buraczki i mielone to pewniaki. Super danie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.