środa, 25 września 2013

Makaron z kurczakiem, kalafiorem i brokułem w sosie serowym

Jak by to powiedział mój ś.p. wujek: "iście królewski obiad", nie koniecznie na niedzielę.

Składniki:
  • makaron Fettuccine Czaniecki 
  • podwójny filet z kurczaka
  • 3 duże różyczki kalafiora
  • 3 duże różyczki brokuła
  • 2 serki topione ze szczypiorkiem
  • ok. 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka koperku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora i brokuła dzielimy na mniejsze cząstki. Podgotowujemy na półtwardo w osolonej wodzie (najlepiej najpierw wrzucić kalafior, a dopiero po chwili brokuły). Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. W tym czasie, w rondelku rozpuszczamy serki topione w mleku, a gdy będą już rozpuszczone, sos przelewamy do kurczaka i gotujemy do czasu, aż zacznie gęstnieć. Pod koniec wrzucamy kalafior i brokuł, wsypujemy koperek i mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem Fettuccine.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.