środa, 4 września 2013

Domowa pizza

Lubicie pizzę? To jest coś dla Was, bardzo łatwa, co najważniejsze domowa i można dodać do niej wszystko na co tylko macie ochotę (my robimy zawsze z tego co mamy w lodówce). Przepis na spód do pizzy znalazłam w sieci, nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie, bo było to jakieś 2-3 lata temu, ale zawsze z niego korzystam i zawsze wychodzi.

Składniki (na dużą blachę z piekarnika):

Spód drożdżowy:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
Sos pomidorowy na spód:
  • 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • bazylia
  • oregano
 Nałożenie (jak wcześniej wspomniałam można dać dosłownie wszystko, ale tak poglądowo podam, co znalazło się u nas)
  •  1/2 kg pieczarek (+ odrobina oleju rzepakowego do duszenia)
  • duża cebula
  • ok. 200 g polędwicy łososiowej
  •  4-5 średnich ogórków konserwowych
  • 400 g żółtego sera (najlepiej gouda)
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy składniki na nałożenie. Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, solimy i dusimy je do czasu, aż puszczą wodę. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i dalej dusimy. Kiedy pieczarki i cebula będą już miękkie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Polędwicę łososiową i ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, bazylią i oregano. Teraz czas na spód: drożdże rozprowadzamy z cukrem i ciepłą wodą, mieszamy z 2 łyżkami mąki, przykrywamy i czekamy, aż zaczną rosnąć. Do mąki z solą wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i zagniatamy dość miękkie ciasto, dodajemy olej i wszystko razem ponownie zagniatamy (ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć). Ciasto od razu rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Koniecznie nakłuwamy widelcem, aby nie zrobił się zakalec. Nakładamy kolejno: sos, odrobinę sera, pieczarki z cebulą, odrobinę sera, polędwicę łososiową, odrobinę sera, ogórki konserwowe i resztę sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, aż ser się rozpuści, a ciasto będzie miało złoty kolor.

5 komentarzy:

  1. ja ostatnio robiłam pizzowe pierogi ;)
    wyszły smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny przepis na pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. my uwielbiamy pizze, musze wypróbowac Twój przepis mimo mojego jednego zawsze wychodzi inna ta pizza raz ciasto grube raz cienke;D hihi
    zapraszam do NAs http://bubusiowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam na pewno kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.