Składniki (na dużą blachę z piekarnika):
Spód drożdżowy:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- bazylia
- oregano
- 1/2 kg pieczarek (+ odrobina oleju rzepakowego do duszenia)
- duża cebula
- ok. 200 g polędwicy łososiowej
- 4-5 średnich ogórków konserwowych
- 400 g żółtego sera (najlepiej gouda)
Na początku przygotowujemy składniki na nałożenie. Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, solimy i dusimy je do czasu, aż puszczą wodę. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i dalej dusimy. Kiedy pieczarki i cebula będą już miękkie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Polędwicę łososiową i ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, bazylią i oregano. Teraz czas na spód: drożdże rozprowadzamy z cukrem i ciepłą wodą, mieszamy z 2 łyżkami mąki, przykrywamy i czekamy, aż zaczną rosnąć. Do mąki z solą wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i zagniatamy dość miękkie ciasto, dodajemy olej i wszystko razem ponownie zagniatamy (ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć). Ciasto od razu rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Koniecznie nakłuwamy widelcem, aby nie zrobił się zakalec. Nakładamy kolejno: sos, odrobinę sera, pieczarki z cebulą, odrobinę sera, polędwicę łososiową, odrobinę sera, ogórki konserwowe i resztę sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, aż ser się rozpuści, a ciasto będzie miało złoty kolor.
ja ostatnio robiłam pizzowe pierogi ;)
OdpowiedzUsuńwyszły smaczne ;)
ciekawie :) poproszę przepis :)
UsuńKolejny pyszny przepis na pizze :)
OdpowiedzUsuńmy uwielbiamy pizze, musze wypróbowac Twój przepis mimo mojego jednego zawsze wychodzi inna ta pizza raz ciasto grube raz cienke;D hihi
OdpowiedzUsuńzapraszam do NAs http://bubusiowo.blogspot.com/
mniam na pewno kiedyś zrobię!
OdpowiedzUsuń