Składniki:
- 120 g fileta z mintaja
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- woda
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Odsączamy i studzimy.
Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Fajny pomysł! :) Dobrą rybką nie pogardzę! :)
OdpowiedzUsuńPysznie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealne do chleba :)
OdpowiedzUsuń