sobota, 4 lutego 2017

Kotlety mielone z papryką i pieczarkami

Kotlety mielone nie muszą być nudne, za każdym razem można dodać do nich nowy składnik lub dowolnie je nadziać, tym samym tworząc całkiem nową wersję tradycyjnego kotleta.

Składniki (8 kotletów):
  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki i paprykę umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy.

Mięso umieszczamy w misce, dodajemy rozdrobnione pieczarki z papryką, sól i pieprz. Mieszamy.

Kolejno dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek i natkę pietruszki, ponownie dokładnie mieszamy.

Mięso dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy dłonią, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.