Składniki (dla 2-3 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- woda do gotowania
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml słodkiej śmietany 12%
- 1 jajko
- 50 g drobno startego sera cheddar
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.