wtorek, 10 marca 2015

Kaszmirska ostra herbata

W Indiach tą herbatkę stosuje się w walce z grypą, jest bardzo ostra, ale skuteczna (testowana na mężu :D).

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 15 g świeżego korzenia imbiru
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 ziarnka czarnego pieprzu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 600 ml wody
  • miód do smaku
Przygotowanie:
Imbir obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem w ilości według upodobania. Pijemy jak najgorętsze, od 3 do 6 filiżanek dziennie.

3 komentarze:

  1. To bardzo dobra herbatka na przeziębienie. Zimą, gdy przemarznę często przygotowuję podobną

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że mi by smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie muszę wykorzystać przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.