Składniki (na 2-3 porcje):
- 15 g świeżego korzenia imbiru
- laska cynamonu
- 4 goździki
- 4 ziarnka czarnego pieprzu
- łyżeczka nasion kolendry
- 600 ml wody
- miód do smaku
Przygotowanie:
Imbir obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem w ilości według upodobania. Pijemy jak najgorętsze, od 3 do 6 filiżanek dziennie.
To bardzo dobra herbatka na przeziębienie. Zimą, gdy przemarznę często przygotowuję podobną
OdpowiedzUsuńMyślę, że mi by smakowała :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę wykorzystać przepis:)
OdpowiedzUsuń