Składniki (na formę o wymiarach 25x30 cm):
Spód:
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu w kostce
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Składniki spodu zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy.
Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas miksując dodajemy żółtka, oraz stopniowo margarynę. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką, po czym dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
To prawda, w marcu jak w garncu, osłoda się przyda! :) Sernik - ekstra! :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik- taki, jak lubię:)) A pogoda faktycznie niezdecydowana, ja za to bardzo zdecydowana skosztować Twojego sernika:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńKażda okazja do zjedzenia kawałka sernika jest dobra :)
OdpowiedzUsuń