środa, 4 marca 2015

Gulasz z łopatki z pieczarkami i papryką

Jak wiadomo, przy małych dzieciach nie ma za dużo czasu na gotowanie, więc proponuję kolejny obiadek na szybko.

Składniki (dla 2 osób):
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 4 duże pieczarki
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Łopatkę myjemy i kroimy w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie dobrze przesmażamy na oleju. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki, a paprykę w kostkę, dodajemy do mięsa i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy ok. 5 minut. Na koniec posypujemy mąką i mieszamy, gotujemy do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Dodajemy suszoną bazylię i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.