Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- sól i pieprz do oprószenia
Sos:
- 75 g masła
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, kroimy w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Tak przygotowanym sosem polewamy rybę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
P.s. Jeśli używacie małej formy do zapiekania układajcie rybę warstwowo na przemian z sosem.
czy można tak zapiekać karpia?
OdpowiedzUsuńNie przyrządzałam tak karpia, bo go nie lubimy, ale warto spróbować, może akurat będzie smaczniejszy niż zwykle ;)
UsuńPozdrawiam