piątek, 9 grudnia 2016

Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym

Piątek to czas na rybę, u mnie dorsz, ale możecie zastąpić go inną białą rybą ;)


Składniki:
  • 400 g filetów z dorsza
  • sól i pieprz do oprószenia
Sos:
  • 75 g masła
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, kroimy w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 2-3 minuty.

Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Tak przygotowanym sosem polewamy rybę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

P.s. Jeśli używacie małej formy do zapiekania układajcie rybę warstwowo na przemian z sosem.

2 komentarze:

  1. czy można tak zapiekać karpia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przyrządzałam tak karpia, bo go nie lubimy, ale warto spróbować, może akurat będzie smaczniejszy niż zwykle ;)

      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.