Tradycyjny schab ze śliwkami przygotowuje się dość długo, więc mając na niego chęć, gdy czasu nie ma się zbyt wiele, można się pokusić o przyrządzenie go w formie roladek, sposób szybki i równie smaczny.
Składniki (na 5 sztuk):
- 5 plastrów schabu bez kości
- sól i pieprz do przyprawienia mięsa
- 3/4 szklanki wrzątku
- 20 suszonych śliwek
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Mięso mocno rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, przekrawamy każdy kotlet w poprzek na pół tworząc dwa mniejsze.
Na brzegu każdego plastra mięsa układamy po 2 odsączone z wody śliwki i zwijamy ciasno w rulon.
Każdą roladkę zawijamy w plasterek boczku. Smażymy na rumiano na wolnym ogniu.
Ciekawy sposób podania schabu ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńFajna mini wersja :)
OdpowiedzUsuń