poniedziałek, 5 grudnia 2016

Schab ze śliwkami w wersji mini


Tradycyjny schab ze śliwkami przygotowuje się dość długo, więc mając na niego chęć, gdy czasu nie ma się zbyt wiele, można się pokusić o przyrządzenie go w formie roladek, sposób szybki i równie smaczny.


Składniki (na 5 sztuk):
  • 5 plastrów schabu bez kości
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 20 suszonych śliwek
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

Mięso mocno rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, przekrawamy każdy kotlet w poprzek na pół tworząc dwa mniejsze.

Na brzegu każdego plastra mięsa układamy po 2 odsączone z wody śliwki i zwijamy ciasno w rulon.

Każdą roladkę zawijamy w plasterek boczku. Smażymy na rumiano na wolnym ogniu.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.