sobota, 10 grudnia 2016

Krem z zielonej herbaty z musem mango

Kremowy deser z dodatkiem pysznego musu z mango umili każdą chwilę, ma charakterystyczny smak, ale można by jeść go bez końca ;)

Składniki (na 4 małe porcje):
  • 3 łyżki zielonej herbaty liściastej
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 200 g mango

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.

Mleko mieszamy ze śmietaną i cukrem, zagotowujemy. Dodajemy zieloną herbatę, przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie całość przelewamy przez gęste sitko, by pozbyć się herbaty. Dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.

Krem rozlewamy do czterech małych słoiczków lub pucharków i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Mango blendujemy na mus i wykładamy na wierzch kremu.

2 komentarze:

  1. O kurcze. Chętnie zweganizuję taki deserek. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę ;) Wegański na pewno też będzie pyszny :D

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.