Składniki (na 4 małe porcje):
- 3 łyżki zielonej herbaty liściastej
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 200 g mango
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
Mleko mieszamy ze śmietaną i cukrem, zagotowujemy. Dodajemy zieloną herbatę, przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie całość przelewamy przez gęste sitko, by pozbyć się herbaty. Dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Krem rozlewamy do czterech małych słoiczków lub pucharków i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Mango blendujemy na mus i wykładamy na wierzch kremu.
O kurcze. Chętnie zweganizuję taki deserek. Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;) Wegański na pewno też będzie pyszny :D
Usuń