Składniki (na formę 25x30 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 2 żółtka
- 100 g + 30 g cukru
- ok. 2 łyżki wody
- 125 g miękkiego masła
- 200 g masy marcepanowej
- 60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 5 łyżek śmietany 30%
- bita śmietana
- wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką.
Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami.
Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy.
Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając.
Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem.
Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce.
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady.
Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.
O matko przenajświętsza, ale dużo marcepanu. Mnie taka ilość bardzo zachwyca. Jestem za :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Cudna rolada :) Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie:
http://www.kuchniamagdaleny.pl
http://www.ale-ciachoo.pl
Pozdrawiam
ale pyszna rolada na mnie czekała u Ciebie : ) aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuń