poniedziałek, 21 listopada 2016

Mini pizza z papryką i chorizo

Mini pizza doskonale sprawdza się jako przekąska, czy ciepła kolacja, ale z doświadczenia wiem, że dużo osób kupuje sobie podobne cuda w sklepie, czy piekarni na drugie śniadanie do pracy. Te wychodzą dużo taniej i od początku wiadomo, co się w nich znajduje, więc lepiej jest przygotować je w domu ;)

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka bazylii

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.

Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (aby miały regularny kształt można je wyciąć przy pomocy talerzyka). Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wierzch smarujemy ketchupem, na nim rozkładamy posiekaną cebulę.

Kolejno wykładamy trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.