Składniki (na formę o wymiarach 12x25cm):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 15 g masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa orzechowa:
- 150 g orzechów laskowych
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki cukru
Krem:
- 330 ml mleka
- 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.
Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.
Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.
Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.
jakie wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń