sobota, 26 listopada 2016

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Od dłuższego czasu obserwuję wszystko wokół i widzę, że wielu ludzi już dawno żyje świętami, choć do nich jeszcze daleko. Ja póki co jeszcze o świętach nie myślę, ale korzystając z zaproszenia do konkursu "Wyznaczam świąteczne trendy" na Gotujmy.pl, uznałam, że to ciasto mogłoby zastąpić popularny miodownik, który pojawia się w wielu domach na święta.


Składniki (na formę o wymiarach 12x25cm):

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa orzechowa:
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki cukru
Krem:
  • 330 ml mleka
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 30 g mielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.

Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.

Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.


Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.

Pieczemy ok. 20  minut w 180 stopniach. Studzimy.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.

Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.

wywiad na Gotujmy.pl

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.