sobota, 5 listopada 2016

Kurczak po seczuańsku

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Najpierw wstawiamy ryż, a następnie bierzemy się za mięso. Całość przygotowuje się w ok. 30 minut, więc to dobry posiłek po pracy, czy szkole.


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woreczka razem z mąką kukurydzianą i potrząsamy do czasu, aż wszystkie kawałki mięsa będą dokładnie oblepione przez mąkę.

Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

Wodę mieszamy z sosem sojowym i octem. Wlewamy do kurczaka, dodajemy cukier i roztarty czosnek. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki dymki razem ze szczypiorkiem i ponownie dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy chili i podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.