Składniki (na 4 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woreczka razem z mąką kukurydzianą i potrząsamy do czasu, aż wszystkie kawałki mięsa będą dokładnie oblepione przez mąkę.
Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Wodę mieszamy z sosem sojowym i octem. Wlewamy do kurczaka, dodajemy cukier i roztarty czosnek. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki dymki razem ze szczypiorkiem i ponownie dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy chili i podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.