piątek, 4 listopada 2016

Likier jajeczny z wanilią

Słodki, nie za mocny - jak dla mnie idealny. Na długie jesienne wieczory sprawdzi się na pewno.

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 200 g drobnego cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml wódki

Przygotowanie:

Żółtka ze sparzonych wrzątkiem jajek ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mleko skondensowane i wyskrobane ziarenka z wanilii.

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy wódkę.

Gotowy likier przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zmniejszy on swoją objętość, więc można go przelać do jednej butelki.

2 komentarze:

  1. wspaniały likier. aż chce się przechylić ten kieliszek : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie piłam domowego likieru. Uwielbiam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.