Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 banany
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 40 g gorzkiej czekolady
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g rodzynek
- 30 g suszonej miechunki
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z miodem.
Dodajemy do nich płatki owsiane i jaglane, słonecznik, pestki dyni, migdały, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas, aby się nie spaliło.
Ciepłą granolę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, żurawinę, miechunkę i drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i studzimy.
Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
uwielbiam bananową granolę z czekoladą. świetnie, że robisz ją sama, ekstra! niestety ja najczęściej kupuję gotową w sklepie i pożeram w pracy. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń