czwartek, 17 listopada 2016

Granola bananowa z czekoladą

Pachnąca, chrupiąca - najlepsza na śniadanie ;) Można zjadać ją solo, z mlekiem, jogurtem, czy kefirem, w każdej wersji będzie dobra. Jest to moja pierwsza własnoręcznie zrobiona granola, ale już wiem, że nie ostatnia ;)


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 banany
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonej miechunki


Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z miodem.

Dodajemy do nich płatki owsiane i jaglane, słonecznik, pestki dyni, migdały, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas, aby się nie spaliło.

Ciepłą granolę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, żurawinę, miechunkę i drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i studzimy.

Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

1 komentarz:

  1. uwielbiam bananową granolę z czekoladą. świetnie, że robisz ją sama, ekstra! niestety ja najczęściej kupuję gotową w sklepie i pożeram w pracy. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.