Składniki (na 4 porcje):
- 100 g dyni (waga po obraniu)
- 1 średnia gruszka (ok. 150 g)
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
Kruszonka:
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 40 - 50 g mąki pszennej
- 25 g mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Razem z dynią kroimy w kostkę.
Dodajemy żurawinę, cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Składniki kruszonki zagniatamy, a następnie rozcieramy w palcach (na początek dodajemy 40 g mąki, a resztę dodajemy w razie potrzeby).
Owoce z dynią i przyprawami rozkładamy do kokilek, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.