środa, 2 listopada 2016

Jesienne crumble z orzechową kruszonką

Jesień w pełni, a więc dynia, jabłka i gruszki idą wręcz hurtowo ;) Takie połączenie fajnie spisało się jako crumble, orzechowa kruszonka dopełniła całość.

Składniki (na 4 porcje):
  • 100 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 średnia gruszka (ok. 150 g)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 40 - 50 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Razem z dynią kroimy w kostkę.

Dodajemy żurawinę, cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Składniki kruszonki zagniatamy, a następnie rozcieramy w palcach (na początek dodajemy 40 g mąki, a resztę dodajemy w razie potrzeby).

Owoce z dynią i przyprawami rozkładamy do kokilek, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.