piątek, 11 listopada 2016

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami


Wiem, że dziś powinna być gęś, jednak nie mam z nią jeszcze żadnego przepisu. Ale takie miłe wspomnienie lata również czasem się przydaje. Wiśnie do przygotowania sosu mogą być mrożone, jednak trzeba je wtedy wcześniej rozmrozić.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
Sos wiśniowy:
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 ml różowego wina
  • 150 g wiśni bez pestek

Przygotowanie:

Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można na noc). Przyprawione mięso smażymy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, obracając co jakiś czas. Usmażoną polędwiczkę ściągamy z patelni i odstawiamy na 5-10 minut, aby "odpoczęła".

W rondlu karmelizujemy cukier, po czym dodajemy do niego ocet i wino, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Do wywaru dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy ok. 5 minut.

Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.