Wiem, że dziś powinna być gęś, jednak nie mam z nią jeszcze żadnego przepisu. Ale takie miłe wspomnienie lata również czasem się przydaje. Wiśnie do przygotowania sosu mogą być mrożone, jednak trzeba je wtedy wcześniej rozmrozić.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 30 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 50 ml różowego wina
- 150 g wiśni bez pestek
Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można na noc). Przyprawione mięso smażymy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, obracając co jakiś czas. Usmażoną polędwiczkę ściągamy z patelni i odstawiamy na 5-10 minut, aby "odpoczęła".
W rondlu karmelizujemy cukier, po czym dodajemy do niego ocet i wino, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Do wywaru dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy ok. 5 minut.
Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.