wtorek, 29 listopada 2016

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Chyba nie znam osoby, która nie lubi krokietów, można je zrobić na 1000 różnych sposobów, a i tak zawsze będą znakomite. U mnie najczęściej pojawiają się z kapustą i grzybami, ale tym razem zmieniłam nadzienie i myślę, że wszystkim to wyszło na dobre ;)


Składniki (na 8 sztuk):

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • odrobina oleju do smażenia (daję olej tylko pod pierwszego, resztę smażę bez tłuszczu)

Nadzienie:
  • 200 g sera cheddar
  • 16 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, wodę i mąkę, miksujemy do połączenia składników. Z ciasta smażymy 8 naleśników.

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wykładamy porcję na każdym naleśniku.

Następnie na środku kładziemy po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej.

Zewnętrzne boki składamy do środka i zwijamy w rulon.

Gotowe panierujemy dwukrotnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Smażymy na oleju, na złoty kolor z każdej strony.


wywiad na Gotujmy.pl

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.