poniedziałek, 7 listopada 2016

Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

Słodkie bataty w połączeniu z ostrym chrzanem dają ciekawy efekt smakowy, żeby delikatnie złagodzić smak chrzanu (zupę jadły również dzieci) dodałam trochę mleka kokosowego, ale spokojnie można je pominąć.

Składniki (na 4 małe porcje):
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3/4 litra wody
  • 450 g batatów
  • 80 g marchewek
  • sól
  • 2 łyżeczki dobrego tartego chrzanu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • groszek ptysiowy do podania

Przygotowanie:

Skrzydełka zalewamy wodą i lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kawałki bataty i marchewki.
Gotujemy do miękkości.

Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka, a resztę blendujemy na krem.

Gotując na wolnym ogniu dodajemy chrzan i mleko kokosowe. Mieszamy.

Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.