czwartek, 24 listopada 2016

Bananowo-batatowa kawa zbożowa

Kawa zbożowa towarzyszy nam od bardzo dawna, jest dobra nie tylko dla dzieci, ale również dla pozostałych członków rodziny. Można ją urozmaicać na różne sposoby - u mnie z batatem, bananem i przyprawami - pycha ;)

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 g puree z batatów
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 2 płaskie łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonego anyżu
  • duża szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Puree z batatów, banany i 3 szklanki mleka umieszczamy w rondlu, blendujemy aż całość dobrze się połączy. Zagotowujemy.

Dodajemy kawę zbożową i przyprawy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanek.

1/2 szklanki mleka lekko podgrzewamy i spieniamy. Piankę nakładamy łyżeczką na wierzch napoju kawowego. Wierzch lekko posypujemy cynamonem i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.