niedziela, 30 października 2016

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Fajnie jest upiec chleb samemu, chciałam co prawda zrobić taki na zakwasie, ale nijak mi zakwas nie wychodzi, a kupić nie mam gdzie, więc robię chlebki na drożdżach. Wzorek spodobał się dzieciom i jadły z apetytem ;)


Składniki (na foremkę 12x25 cm):

Ciasto dyniowe:
  • 250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 50 g puree z dyni
  • szczypta suszonej bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Ciasto brokułowe:
  • 250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 50 g puree z brokuła
  • szczypta czarnuszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:
  • białko lub mleko do posmarowania wierzchu
  • mak do posypania


Przygotowanie:

Ciasto dyniowe:

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut.

Mąkę umieszczamy w misce z solą, bazylią i puree z dyni. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Wlewamy olej i ponownie zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Ciasto brokułowe:

Podobnie robimy z drugą częścią ciasta dodając puree z brokuła i czarnuszkę. Również odstawiamy na 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasto dyniowe rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.

Na dyniowym cieście rozkładamy ciasto brokułowe i zwijamy jak roladę.

Zwinięte wrzucamy do formy (12x25) wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem lub mlekiem i posypujemy makiem.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy grzanie do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.