Składniki (na foremkę 12x25 cm):
Ciasto dyniowe:
- 250 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- duża szczypta cukru
- 50 g puree z dyni
- szczypta suszonej bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Ciasto brokułowe:
- 250 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- duża szczypta cukru
- 50 g puree z brokuła
- szczypta czarnuszki
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- białko lub mleko do posmarowania wierzchu
- mak do posypania
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę umieszczamy w misce z solą, bazylią i puree z dyni. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Wlewamy olej i ponownie zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Ciasto brokułowe:
Podobnie robimy z drugą częścią ciasta dodając puree z brokuła i czarnuszkę. Również odstawiamy na 40 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dyniowe rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Na dyniowym cieście rozkładamy ciasto brokułowe i zwijamy jak roladę.
Zwinięte wrzucamy do formy (12x25) wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem lub mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy grzanie do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.
Bardzo ciekawy przepis. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
OdpowiedzUsuń