wtorek, 4 października 2016

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach


Sezon na jabłka w pełni, warto więc korzystać z nich do woli, nie tylko jedząc świeże, ale również przygotowując z nich różne pyszności.


Składniki (na 4 porcje):
  • 4 okrągłe biszkopty
  • 300 g twardych jabłek (np. Ligol)
  • 150 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 duże liście mięty
  • 200 ml śmietany 30%
  • odrobina cynamonu do oprószenia

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.

Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała. 

Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Oprószamy lekko cynamonem.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.