Sezon na jabłka w pełni, warto więc korzystać z nich do woli, nie tylko jedząc świeże, ale również przygotowując z nich różne pyszności.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 okrągłe biszkopty
- 300 g twardych jabłek (np. Ligol)
- 150 ml wrzątku
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 duże liście mięty
- 200 ml śmietany 30%
- odrobina cynamonu do oprószenia
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.
Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała.
Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Oprószamy lekko cynamonem.
Ale fajny deserek, na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny, nie za słodki, taki w sam raz ;) Polecam :D
Usuń