wtorek, 18 października 2016

Curry z dynią i łodygą brokuła

Tradycyjne curry to dość popularne danie, można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów. U mnie z dynią i łodygą brokuła, którą rzadko ktokolwiek wykorzystuje.

Składniki (dla 3-4 osób):
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 60 g dyni hokkaido
  • 100 g łodyg brokuła (waga po obraniu)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z pokrojoną w dowolnej wielkości kawałki cebulą i przyprawami (oprócz soli). Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę łodygi brokuła i dynię. Dusimy razem pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.