piątek, 14 października 2016

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście


Pizza idealna dla wegetarian ;) Choć sama za tradycyjną pizzą nie przepadam, to ta była na prawdę dobra.


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju
Pozostałe:
  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.

Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).

Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.